Je ziet, voelt en hoort het gebeuren…..
Een collega die steeds meer moeite heeft met de groepsdynamiek. De spanning in de klas, het ongemak in de omgang met ouders, het eindeloze schakelen. Je ziet dat het, teveel, energie kost. Wat ooit begon met bevlogenheid, lijkt nu langzaam op te raken. De gesprekken zijn al gevoerd, de tips zijn gegeven, maar er is nog onvoldoende vooruitgang.
En jij vraagt je af: hoe lang houdt hij of zij dit nog vol?
Met het huidige lerarentekort weet je wat er op het spel staat. Uitval is niet alleen vervelend voor je collega, het raakt het team, de kinderen, en uiteindelijk ook jou als leidinggevende.
Op die momenten is het fijn om eens met iemand van buiten het bestuur de diepte in te gaan. Iemand die met een neutrale blik meekijkt en denkt. Iemand die tevens weet hoe het is om op die plek te staan en daarmee de taal van het onderwijs spreekt.
Wat jij wil is een gelukkige leerkracht, die met energie binnen jouw school blijft werken. Laat ik dat nou ook willen!
De huidige situatie binnen het onderwijs veranderen we niet direct, wel hoe je er mee om kan gaan.
Dus stel je voor als diezelfde collega:
- met meer zelfvertrouwen en rust voor de klas staat
- beter in staat is om op een handige manier grenzen aan te geven
- open en professioneel kan communiceren, ook onder druk
- werk en privé in evenwicht weet te houden
- weet hoe om te gaan met groepsdruk, weerstand of spanning
- en weer het plezier en de energie voelt van lesgeven, zoals het ooit bedoeld was
Heeft jouw collega met mij gewerkt dan:
Toont hij/zij eigenaarschap voor zijn eigen gedrag en keuzes. Deze persoon kan eerlijk op zichzelf reflecteren in plaats van frustraties op de omgeving projecteren. Drijfveren en krachten zijn inzichtelijk geworden, waardoor deze leerkracht hier ook makkelijker over kan communiceren.
Daardoor kan jij als directeur veel makkelijker het gesprek aangaan, ook op het moment dat het even minder soepel loopt.
Deze leerkracht weet wat hem/haar helpt om met meer energie en plezier zijn werk op jouw school te blijven doen, maakt hier passende keuzes in en communiceert dit met jou.
Dan heb je leerkrachten voor je werken die op een professionele manier kunnen communiceren / genuanceerd en zorgvuldig zich kunnen uitspreken, ook of juist onder druk.
Leerkrachten die weer zien waarom ze voor dit vak gekozen hebben en constructief met elkaar willen bouwen om een nog beter team te worden. Van klaagzang naar lofzang.
Resultaat; minder uitval, betere professionele werksfeer, stabieler team, minder regeldruk voor jou als directeur. De gesprekken die wij met z’n drieën voeren dragen bij aan een (nog) betere verbinding tussen jou en je collega. Jullie begrijpen elkaar beter en het zal makkelijker worden hem/haar gerichter te ondersteunen en motiveren. Al met al; een gelukkigere, energiekere leerkracht en jouw bijdrage aan een gelukkiger mens algemeen.
Dát is waar ik heel graag bij help. Van coaching tot klassikale interventies.
Op onderstaande pagina’s vind je hoe ik jullie kan ondersteunen.