Klassikale trainingen

Soms heb je een groep waarin de groepsdynamiek flink is verstoord. Je ziet uitdagingen en voorziet ook problemen voor de komende jaren. Je wilt de kinderen de juiste sociale vaardigheden meegeven en tegelijkertijd voorkomen dat jij als leerkracht leegloopt of zelfs uitvalt. Of je gunt jouw groep 5 of 6 leerlingen preventief extra ondersteuning op het gebied van sociale vaardigheden. 

Door tijdig een gerichte interventie in te zetten, zorg je voor een positieve wending. Niet alleen voor de klas, maar ook voor jou als leerkracht. Daarom wordt ook jij on-the-job gecoacht in het versterken van een gezonde groepsdynamiek, verbindend begrenzen en effectieve gespreksvaardigheden.

Hieronder vind je een breed op maat- aanbod dat helpt patronen te doorbreken en de samenwerking in de klas te versterken. Want soms is er net iets meer nodig dan het reguliere aanbod om:

  • Kinderen die moeite hebben met groepsprocessen extra vaardigheden aan te leren.
  • Kinderen die zich juist makkelijk aanpassen te leren hoe ze zich in het groepsbelang kunnen laten horen.
  • Een evenwichtige en veilige groepsdynamiek te creëren, waarin iedereen tot bloei komt.

Heb je vragen of wil je sparren over de mogelijkheden? Neem gerust contact op.

Plezierige klas training (curatief)

Herstel de groepsdynamiek en doorbreek patronen

Is er sprake van een hardnekkige, grensoverschrijdende (pest)dynamiek in de groep?

Deze curatieve training is bedoeld voor klassen waar al lange tijd onrust heerst, ondanks eerdere inspanningen om een veilige groep te creëren. Als leerkracht sta je dagelijks voor de uitdaging, maar vaak spelen de echte machtsverhoudingen zich buiten het zicht af, onder de oppervlakte of buiten school.

Tijdens de training krijgen leerlingen, leerkrachten en ouders inzicht in groepsrollen en patronen. Daarbij gaat het niet om ‘de schuldvraag’. Kinderen stappen in bepaalde situaties in een bepaalde rol, maar door openheid te creëren, leren ze dat ze daar ook weer uit kunnen stappen en kunnen bijdragen aan een positieve groepssfeer.

Het resultaat?

  • Doorbreken van negatieve patronen en versterken van een veilige groepsdynamiek.
  • Praktische tools voor jou als leerkracht om grip te houden op de klas.
  • Kinderen worden zich bewust van hun rol en leren bij te dragen aan een postieve groepssfeer.

Zo kan ook jouw klas in rust en veiligheid zich voorbereiden op de toekomst.

Vorm:

Intake– en eindgesprek

Sociogram

7 bijeenkomsten van 1,5 uur

Ouderbijeenkomst

Wekelijks ouderverslag

Klassikale Competentie Training (preventief)

Hoe werkt de ‘Klassikale Competentietraining’?

Deze preventieve klassikale training, voor groep 4 t/m 8, wordt op maat en in nauw overleg met jou als leerkracht en intern begeleider vormgegeven. 

Tijdens de training zijn er veel gezamenlijke momenten om de groepsvorming te stimuleren. Daarnaast wordt er in subgroepen met nieuwe vaardigheden geoefend, waarbij actuele gebeurtenissen worden ingezet. Kinderen mogen zichzelf zijn en leren elkaars verschillen te waarderen en accepteren. Als leerkracht wordt je ‘on the job’ gecoacht in gesprekstechnieken en pedagogisch klimaat.

Onderwerpen:

  • Bewust worden van je (non-)verbale houding
  • Gevoelens kennen en herkennen
  • Je grenzen aangeven en leren luisteren naar de grenzen van een ander
  • Omgaan met pesten
  • Groepsvormende spellen
  • Verantwoordelijkheid leren nemen voor de sfeer in de klas

Resultaat:

  • Kinderen leren de basisvaardigheden voor gezonde communicatie, waar zij de rest van hun leven wat aan hebben.
  • Kinderen krijgen meer inzicht in zichzelf en in de ander
  • Versterkte weerbaarheid, ook voor situaties in de toekomst
  • Een positiever groepsklimaat.
  • Als leerkracht voel je je steviger in je schoenen staan en heb je meer handvatten om met de groepsdynamiek om te gaan. 

Vorm:

Intake– en eindgesprek

7 bijeenkomsten van 1,5 uur

Ouderbijeenkomst

Wekelijks ouderverslag

Competentie Training

Sommige kinderen kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken als het gaat om sociale vaardigheden. Door onzekerheid of onwetendheid hebben ze het in het contact met anderen, of innerlijk met zichzelf, soms lastig. Dan kan het helpen als je duidelijk kan kiezen hoe je met een lastige situatie om wil gaan en met meer vertrouwen in het leven kan staan. 

Hoe werkt de Competentietraining?

De Competentietrainingen zijn dynamisch en energiek en worden gegeven in 7 bijeenkomsten aan een kleine groep van maximaal 8 kinderen.  Op die manier is er in een korte periode veel aandacht voor de ontwikkeling van elk individu.

Inzichtelijke gesprekken worden afgewisseld met bekrachtigende (groepsbevorderende) spelvormen en rollenspellen om nieuwe vaardigheden in te oefenen. Door kinderen aan te spreken op hun kracht, hun kwaliteiten, wordt er vaak een patroon doorbroken van negatief denken en slachtofferschap. Kinderen leren elkaar feedback te geven en afspraken met elkaar te maken.

Van ouders en leerkrachten wordt een actieve betrokkenheid verwacht. Zonder deze steun mag je mijn inziens van een kind niet verwachten zelfstandig zijn gedrag te veranderen en patronen te doorbreken.

Onderwerpen:

  • Bewust worden van je (non-)verbale houding
  • Voor jezelf leren opkomen
  • Je grenzen aangeven en leren luisteren naar de grenzen van een ander
  • Omgaan met pesten
  • Jezelf leren bekrachtigen

Vorm:

Intake– en eindgesprek

7 bijeenkomsten van 1,5 uur

Ouderbijeenkomst

Plezier op School

De middelbare school. Voor sommige kinderen iets waar ze al een jaar naar uitkijken. Voor anderen hun grootste nachtmerrie: je vindt het al heel lastig om contacten aan te gaan met je huidige klasgenoten en dan moet je straks ook nog naar een andere school! Je komt in een klas waar je nog niemand kent, of juist bij kinderen die je liever niet meer was tegen gekomen.  Hoe maak je dan handig contact? Hoe zorg je ervoor dat je niet (weer) gepest wordt? De grootste gedragsveranderingen vinden plaats tijdens het wisselen van situaties. Een schoolwisseling is voor kinderen zo’n moment in het leven, evenals een verhuizing of het wisselen van baan als volwassene. Echter… die eerste indruk kan je maar één keer achterlaten.

Hoe werkt de ‘Plezier op School’ training? 

Kinderen die tijdens hun basisschooltijd moeite hadden met het aangaan van sociale contacten belanden in het Voortgezet Onderwijs vaak sneller in een vicieuze cirkel van belemmerende, negatieve gedachten (‘ze vinden me vast niet echt leuk’) die vervolgens hun gedrag (‘ik wacht wel af tot ze naar me toekomen’) en ervaringen weer beïnvloeden (voor je het weet zijn de groepjes gevormd en hoor je er opnieuw niet bij). In deze training wordt er actief geoefend met situaties waar de kinderen tegenop zien. In plaats van slapeloze nachten krijgen ze een gezonde dosis spanning en frisse moed cadeau!

Onderwerpen die aan bod komen: 

  • Niet helpende gedachten ombuigen naar helpende gedachten
  • De invloed van je verbale-/non-verbale houding
  • Grenzen aangeven / grenzen accepteren
  • Ontspanningsoefeningen

Doelgroep:

Voor alle bijna-brugklassers, die moeite hebben met de overstap naar het Voortgezet Onderwijs.

Vorm:

Intake gesprek

2 trainings dagen in de laatste week van elke zomervakantie

Terugkombijeenkomst na 6 weken

Ik kies voor Zelfcontrole

We kennen allemaal wel iemand die ‘driftkikker’ of ‘heethoofd’ wordt genoemd. Leeftijdsgenoten weten welke knop ze in te drukken hebben en maken er grapjes over, volwassenen zitten soms met de handen in het haar. Voor deze kinderen zelf is hun temperament helemaal niet zo grappig. Vaak raken ze onbedoeld in de problemen in sociale situaties. Een preventieve training kan voorkomen dat deze kinderen later van het goede pad afraken. ‘Ik kies voor Zelfcontrole’ en ‘Meer zelfcontrole, minder boos’ zijn wetenschappelijk onderzochte, evidence-based groepstrainingen.

Hoe werken de trainingen?

In deze agressie regulatie trainingen leren kinderen hoe ze hun agressie of boosheid onder controle kunnen krijgen. Ze leren andere manieren om zich te uiten en ze leren zelf keuzes te maken in hun gedrag: je kan er voor kiezen om meteen te gaan vechten, je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. Vaak geven deze kinderen anderen de schuld van hun explosies. Het overkomt hen zeggen ze. In de training kijken kinderen naar de rol die ze zelf in het verhaal spelen en hoe ze die rol kunnen veranderen.

Met leerkrachten vindt nauw overleg plaats, ouders worden wekelijks van de vorderingen op de hoogte gehouden.

De training is inmiddels doorontwikkeld naar een ondersteunende training voor kinderen in de leeftijd van 8-14 jaar met LVB-problematiek. Deze training, ‘Meer zelfcontrole, minder boos’, bestaat uit meer bijeenkomsten en bevat prachtig ondersteunend beeldmateriaal. 

Onderwerpen:

  • Gevoelens leren interpreteren
  • Bewustwording van interpretatiefouten
  • Leren ontspannen
  • Oplossingen leren bedenken
  • Leren verplaatsen in een ander 

Doelgroep:

Kinderen van 8 -12 jaar met specifieke gedragsproblemen zoals agressief gedrag, ongehoorzaamheid, brutaliteit en opstandigheid.

Vorm:

Max. 8 deelnemers

9 bijeenkomsten van 1 ½ uur, op school, onder schooltijd.

Leerkracht bijeenkomsten

Ouderbijeenkomst

Gratis teamscan aanvragen