Van jongs af aan worden we opgevoed met de boodschap om sterk te zijn, om ons groot te houden, om niet te huilen, of om überhaupt geen emoties te tonen. “Stel je niet aan, schouders eronder.” Wie is er niet groot mee geworden? 

En toch is dat best een opgave want dat is niet wie wij van nature zijn. Van nature staan we als klein kind open, hebben we pure emoties en zijn we kwetsbaar.

Jezelf sterk houden, jezelf inhouden en jezelf niet durven laten zien, zijn overlevingsstrategieën die we ons vaak tijdens de eerste zeven jaar van ons leven hebben aangeleerd. 

Brené Brown

Een aantal jaar geleden gaf de Amerikaanse professor Brené Brown een TED- talk over kwetsbaarheid. Ze had daar onderzoek naar gedaan en ze was gevraagd deze te delen.

Na deze lezing stortte ze door alle aandacht echter in en voelde zich…. kwetsbaar en schaamde zich rot. Het verhaal dat ze hierover een paar jaar later op TED vertelde, was prachtig. Eerlijk en ontroerend. Bijna iedereen zal wel iets van haar proces herkennen.

Iedereen is imperfect

Als je van jezelf kwetsbaar mag zijn, ben je niet meer bezig om iets te verbergen voor een ander, je weet dan namelijk dat iedereen van nature imperfect is! 😉 

 

Misschien kan je nu, tijdens het lezen van deze blog, één minuut de tijd nemen om te voelen hoe dat zou zijn. 

 

Kan je het voelen? Best spannend soms, ik weet er alles van. En… (uiteindelijk) ook een verademing! 

Je hoeft niet bang te zijn om door de mand te vallen.

Je hoeft je niet sterker of slimmer voor te doen dan je bent.

Je hoeft niet te vechten of te vluchten als er iemand boos op je is.

Je hoeft niet te ‘eisen’ dat een ander het voor je oplost, maar je kan vanuit een openheid om hulp vragen. Niet  omdat je gered wilt worden, maar omdat je wilt delen hoe iets voor jou is.

Als iets niet lukt, is het geen falen, maar slechts een ervaring. 

En je zult verstelt staan wat voor oprechte reacties en mooie gesprekken hieruit kunnen rollen. Ik garandeer je dat het gesprek met die ene ‘lastige’ ouder of collega ineens een andere wending zal krijgen.

Leven vanuit de kracht van je kwetsbaarheid

Zou jij zo willen leven?

Vanuit de kracht van je eigen kwetsbaarheid? 

En oh ja…wat zou er gebeuren als we niet alleen zelf kwetsbaar durven zijn, maar dit ook kinderen leren? 

Hoe krachtig is het als je als leerkracht oprecht een ware ‘sorry’ tegen een leerling of een klas kan zeggen. En niet alleen dat, maar er ook woorden aan kan geven waarom je op een onhandige manier reageerde en dat niet had moeten doen. En nog beter… als je dan ook kan aangeven hoe je de volgende keer wel zou willen reageren. 

Laat je inspireren

Bekijk de video’s via de links hieronder en laat je inspireren door Brené Brown.

Tip: als je de filmpjes in deze volgorde bekijkt, zie je hoe haar proces verliep.

Inspiratiemail ontvangen?