Slechts 90 seconden ben je fysiek boos, zo blijkt uit onderzoek van hersenonderzoekster Jill Bolte Taylor. Het zijn onze gedachten die het soms een uren- of dagenlange strijd maken. Je kunt je dus boos blijven voelen, simpelweg omdat je gedachten met je aan de haal gaan.

Onlangs gaf ik een training aan een groep 5 waarbij boosheid bij een relatief groot deel van de kinderen een rol speelde. Ze dachten zichzelf keer op keer weer boos, wat veel deed met de groepsdynamiek en de leerkracht veel tijd en energie kostte.
Een belangrijk onderdeel werd dus ook het leren herkennen van de verschillende gradaties van boosheid; chagrijnig, boos, kwaad en woedend. In die laatste fase heb je zin om spullen kapot te smijten en ontplof je zoals je in stripverhalen ziet ?

Ik legde uit dat ze zich ook boos kunnen blijven máken. Net als boosheid afneemt en ze zich rustiger kunnen voelen, kunnen ze zich ook weer met hun gedachten heel kwaad maken. Het inzicht dat je via je hoofd invloed uitoefent op je gevoel, maakte indruk.

Hoe passend was deze expositie in Bilbao dan ook.
Je ziet dat de trillingen en daarmee de heftigheid van het geluid (lees: boosheid) wegzakken zodra de gong in het water gedompeld is.
Oftewel; Het is maar net hoe je met (boze) gevoelens omgaat. Als je focust op andere, positievere gedachten, merk je al snel dat je rustiger wordt.

Overigens, met even flink boos zijn is uiteraard niets mis mee. 90 seconden is immers zo voorbij 😉

#boosheid #emotieregulatie #training #basisonderwijs#helpendegedachten #mindfull

Inspiratiemail ontvangen?